50ste verjaardag van eerste Porsche-zege in 24 uur van Spa in stijl gevierd!

 

  • 50 jaar geleden tekende Porsche met Gaban-“Pedro” voor spetterende zege
  • Een repliek van de in 1967 winnende 911 aanwezig in de paddock
  • Ook de rijders, Jean-Pierre Gaban en “Pedro”, zullen aanwezig zijn.

Porsche behoort tot de meeste succesvolle merken van de 24 Uur van Francorchamps, met zes zeges tussen 1967 en 2010. Dit jaar strijdt de firma uit Stuttgart om een zevende overwinning in de Belgische Ardennen, met onder andere de #117 911 GT3-R van KÜS Team75 Bernhard, een wagen in handen van Laurens Vanthoor, Kévin Estre en Michael Christensen. Deze 69ste editie van de Ardense klassieker is bijzonder voor de Duitse constructeur, die er de 50ste verjaardag van de eerste overwinning viert, een zege behaald door Gaban-"Pedro" met een 911.

Ruitenwissers… bediend met de hand!

In 1967 staan er vier Porsches 911 aan de start van de 24 Uur van Spa-Francorchamps. Bij hen springt die van de Belgen Jean-Pierre Gaban en Noël Van Assche, bijgenaamd "Pedro", het meest in het oog. In de kwalificaties verovert de 911 met het nummer 23 de pole positie in de categorie 1.600-2.000cc, goed voor de zevende tijd algemeen. De stevigste tegenstanders van de Duitse bolides zijn de Fords Mustang en de Alfa Romeo’s GTA.

De regen speelt een grote rol in deze 19de editie van de Ardense etmaalrace. De openingsfase van de wedstrijd wordt gedomineerd door Jacky Ickx (Ford), maar na de diskwalificatie van de Belgische kampioen om 20u30 nemen drie Porsches 911 de leiding over, met de Alfa Romeo van Pinto-Cavallari in hun spoor. Halverwege de wedstrijd rusten de laatste zegeambities voor Porsche op de schouders van Gaban en “Pedro”. Op zondagochtend nemen ze de leiding in handen.

Maar aan het eind van de voormiddag zorgen elektrische problemen er voor dat de #23 911 zonder ruitenwissers valt, net op het moment dat het opnieuw begint te regenen! Bij Porsche vindt men geen manier om het euvel snel te herstellen. Er zit niets anders op dan de rijder via een koordje de ruitenwissers handmatig te laten bedienen. Hoewel de oplossing niet echt binnen de regels valt, kunnen Gaban en “Pedro” toch de wedstrijd op hun naam schrijven, met amper een halve ronde voorsprong op Pinto-Cavallari (GTA). In hun nederlaag toonde Alfa Romeo zich heel sportief, want ze dienden geen klacht in.

50 jaar later… terug in Spa

Zo opende de #23 Porsche 911 2.0 het palmares van de Duitse constructeur in de Ardense klassieker. Porsche zou nog zegevieren in 1968, 1969, 1993, 2003 en 2010. De 50ste verjaardag van de overwinning van Gaban-"Pedro" zal tijdens de Total 24 Hours of Spa 2017 in stijl worden gevierd. Een repliek van hun 911, herkenbaar aan de grijze kleur met zwarte kap, krijgt een ereplaats in de paddock. Jean-Pierre Gaban en Noël Van Assche zullen ook aanwezig zijn om hun uitzonderlijke zege van 1967 te herdenken.

“De #23 911 komt zaterdag op het circuit aan”, vertelt Lucien Beckers, de drijvende kracht achter het initiatief. “Vlak voor de start zal ze een ereronde maken, met zowel Gaban als Van Assche aan boord. Deze laatste komt speciaal voor de gelegenheid uit Spanje overgevlogen. Nadien wordt de Porsche tentoongesteld in een speciaal daarvoor voorziene ruimte aan de Raidillon. Jean-Pierre en Noël zullen er handtekeningen uitdelen en hun verhalen met de toeschouwers delen.”

De Total 24 Hours of Spa 2017 gaan door van 26 tot 30 juli.

Contacteer ons
Over Porsche

Profiel van de groep

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos