De eerste speciale editie van de nieuwe 911 (992): Porsche presenteert de Belgian Legend Edition

De eerste speciale editie van de nieuwe 911 (992): Porsche presenteert de Belgian Legend Edition

 

Zelfs buiten de grenzen van de Porsche-wereld is Jacky Ickx een van de grootste racepiloten ooit. Maar voor de hechte gemeenschap van technici en coureurs die bijna tien jaar met hem hebben samengewerkt in Weissach, is hij een waar icoon.

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Belgische maestro en ter ere van zijn kostbare bijdrage aan het sportsucces van Porsche in de jaren zeventig en tachtig, werd besloten een limited edition 911 te ontwerpen als eerbetoon aan Ickx. Het initiatief kwam van de Belgische Porsche-importeur D’Ieteren.

Het idee kreeg in 2018 vorm met de gloednieuwe 992. Die zou de eerste speciale editie van het nieuwe model worden, waarbij het talent van de Porsche Exclusive Manufaktur benut werd om een unieke creatie te ontwerpen die een gepast eerbetoon bracht aan een van de grootste talenten uit de autosport. Ook deskundigen van Style Porsche en de Belgische Porsche-importeur D’Ieteren hebben een rol gespeeld bij het ontwerp van de nieuwste Belgian Legend Edition.

Er werd besloten om het ontwerp te baseren op de kenmerkende blauw-witte helm van Ickx. De auto in kwestie, een 911 Carrera 4S, werd daarom afgewerkt in de speciaal kleur X Blue. Zo werd het model de eerste 992 die bedekt is met de gegeerde Paint To Sample van Porsche. Een badge met de Belgische vlag en de handtekening van Jacky Ickx op de B-stijl aan bestuurderskant verwijzen naar de in de motorsport al zo beroemde coureur.

Deze unieke kleur heeft zich ook een weg gebaand naar de 20/21 inch wielen van de Carrera Classic. De subtiele witte accenten zijn opnieuw een verwijzing naar de helm van Ickx, die oorspronkelijk een fijne witte lijn rond het vizier vertoonde. Om dit precisiewerk te kunnen verwezenlijken heeft Porsche Exclusive Manufaktur gegraveerd met een geavanceerde laser.

De cabine is belegd met zwart leder met een kruissteek in Pebble Grey op het dashboard, het deurpaneel en de achterzijde, allemaal nauwgezet met de hand afgewerkt. Ook de ‘X’-vormige steek werd gekozen als een subtiele verwijzing naar de man van het moment.

Andere unieke kenmerken van het interieur zijn de Pebble Grey zoom op de 18-voudig verstelbare sportstoelen en de ‘911’ op de hoofdsteun, iets wat niet verkrijgbaar is voor standaardmodellen van de Carrera 4S. De achterzijde van de stoelen is ook afgewerkt met leder – nóg een uniek detail van deze nieuwe Legend Edition.

Andere speciale ontwerpelementen omvatten een lederen centrale armleuning met de handtekening van Ickx in reliëf en de titel ‘Belgian Legend Edition’ op de carbon instaplijsten. Over alles is nagedacht. Zelfs de sleutel in bijpassende kleur is versierd met de handtekening van de zesvoudige Le Mans-winnaar.

Van de Belgian Legend Edition worden er slechts 75 gemaakt, één voor elk jaar sinds Ickx werd geboren, en ze zijn enkel in België verkrijgbaar.

 

Meer informatie

Jacques Bernard Ickx – kortweg Jacky Ickx – werd op 1 januari 1945 geboren in de Belgische hoofdstad Brussel. Als voormalig Formule 1-coureur en racepiloot kan hij terugkijken op een lange en succesvolle carrière. Jacky Ickx wordt beschouwd als een van de meest succesvolle coureurs ooit, en terecht – hij heeft deelgenomen aan vele motorsportevenementen en heeft talloze overwinningen op zijn naam staan.

Over Porsche

Profiel van de groep

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos