Derdaele en Hartog in de kijker op Circuit Spa-Francorchamps

Derdaele en Hartog in de kijker op Circuit Spa-Francorchamps

  • Derdaele wint bewogen eerste race
  • Hartog pakt volle pot na spannende tweede race en wordt leider in de tussenstand
  • Grouwels de meest regelmatige in Klasse B

Het Circuit van Spa-Francorchamps beantwoordde voor de start van de Porsche Carrera Cup Benelux helemaal aan de verwachtingen! Meer dan ooit speelde het Ardense circuit de rol van scherprechter, zeker toen de weersomstandigheden zich er mee moeiden. Dat was bij beide races in het voorprogramma van het wereldkampioenschap FIA WEC het geval. Voor de gelegenheid deelden de rijders van de Benelux het asfalt met 19 rijders van de Porsche Carrera Cup France, wat een schitterend spektakel opleverde.

 

 

Race 1: Derdaele wint bewogen race

 

Toen de 36 Porsche 911 GT3 Cup vrijdagnamiddag op de startgrid van de eerste race plaatsnamen vielen er enkele regendruppels uit de lucht. Tijdens de kwalificaties bleek Max Van Splunteren de snelste van de rijders voor de Porsche Carrera Cup Benelux. De Nederlander mocht van op de derde startrij vertrekken. Op een gladde piste werd Van Splunteren bij de eerste passage aan de Bruxelles-haarspeld door een collega van het Franse kampioenschap aangetikt, waardoor de rijder van Team GP Elite achterstevoren kwam te staan. Xavier Maassen (DVB Racing), Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) en Daan van Kuijk (Team GP Elite) konden hem niet ontwijken en moesten allen de strijd staken. Jurgen van Hover (Speedlover) verloor wegens reparaties in de pits een ronde op de leiders.

 

Vanaf dat moment lag de weg vrij voor Dylan Derdaele. De speerpunt van Belgium Racing besefte meteen dat hij een uitstekende zaak in het kampioenschap kon doen en zorgde er vooral voor dat hij de eerste plaats in de Benelux-rangschikking behield. De jonge Nederlander Loek Hartog (Bas Koeten Racing) zorgde voor een aangenamen verrassing: de zestienjarige legde in zijn eerste wedstrijd met een Porsche 911 GT3 Cup meteen beslag op de tweede plaats. De laureaat van het Junior Recruitment Programme ging zijn landgenoot Jesse Van Kuijk (Team GP Elite) en een uitstekende Roger Grouwels (RaceArt) vooraf. Deze laatste voelde zich in de moeilijke omstandigheden duidelijk in zijn nopjes en wist mooi de Klasse B te winnen. Naast hem op het Benelux-podium de regerende kampioene Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport) en Bas Barenburg (RaceArt).

 

Race 2: Hartog voor de groene tafel

 

Wegens de lastige weersomstandigheden werd de start van Race 2 op zaterdag achter de Safety Car gegeven. Heel wat rijders zinden op revanche voor de tegenslag van daags voordien. Max van Splunteren (Team GP Elite) was daar één van, en nam van op de zesde plaats op de grid een schitterende start. Maar na quasi een hele race lang het Porsche Carrera Cup Benelux-peloton te hebben aangevoerd werd de Nederlander bij het begin van de laatste ronde in de Source-haarspeld door Dylan Derdaele (Belgium Racing) rondgetikt.

 

Deze laatste kwam ook als eerste over de finishlijn, maar de wedstrijdleiding bedacht de Belg met 30 seconden straftijd voor zijn manoeuvre. Een beslissing waar Loek Hartog (Bas Koeten Racing) gebruik van maakte om de zege op zak te steken – en meteen ook leider in het kampioenschap te worden – voor Max van Splunteren en Jurgen van Hover (Speedlover). De regelmatige Jesse Van Kuijk (Team GP Elite) en Dylan Derdaele vervolledigden de Top 5.

 

Ziad Geris, na Lucas Groeneveld (Team GP Elite) en Xavier Maassen (DVB Racing) achtste in de Benelux-rangschikking, pakte de zege in de Guest-klasse, voorbehouden aan rijders die niet het hele seizoen afwerken. De Nederlander ging Nicolas Saelens (Belgium Racing) en Roger Grouwels vooraf, de eerste twee rijders in Klasse B.

 

“Een gedroomde seizoensstart”, bevestigde Roger Grouwels, nu leider in Klasse B. “Na in 2018 naast de titel te hebben gegrepen was ik vast van plan om dit jaar van bij de eerste meeting mijn stempel op het gebeuren te drukken. Met een eerste en een tweede plaats is me dat gelukt, maar het seizoen is nog lang...”

 

Na deze geslaagde eerste manche, afgewerkt in het kader van het wereldkampioenschap uithouding FIA WEC, wordt de tweede meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux in een al even prestigieuze omgeving gehouden. Van 17 tot 19 mei worden de tenten immers opgeslagen in Zolder, samen met de teams van het DTM-kampioenschap. Meteen een gelegenheid voor de geklopten van Spa om een scheve situatie recht te trekken.

 

Kalender Porsche Carrera Cup Benelux

 

3-4 mei: Circuit Spa-Francorchamps – FIA WEC Spa

17-19 mei: Circuit Zolder – DTM

7-9 juni: Circuit Zandvoort – Pinksterraces

19-21 juli: TT Circuit Assen – DTM

13-15 september: Circuit Nürburgring – DTM

28-29 september: Circuit Barcelona – Blancpain GT Series


 

 

Contacteer ons
Over Porsche

Profiel van de groep

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos