Neel Jani, Romain Dumas en Marc Lieb winnen de wereldtitel uithouding

Porsche voegt nu ook de rijderstitel aan zijn formidabele palmares in het WEC

Na afloop van de finale van het wereldkampioenschap uithouding 2016, op het circuit van Sakhir (Bahrein) in hoofdzakelijk nachtelijke omstandigheden afgewerkt, wisten de winnaars van de 24 Uur van Le Mans - Neel Jani, Romain Dumas en Marc Lieb – ook de wereldtitel uithouding op hun naam te schrijven. Na in Shanghai al zekerheid te hebben verworven over de wereldtitel bij de constructeurs is Porsche er na een opmerkelijk seizoen dus ook in geslaagd de rijderstitel op zak te steken. 

 

Voor het tweede opeenvolgende jaar is Porsche er in geslaagd om in het wereld-kampioenschap uithouding alle trofeeën te veroveren, met een 18de overwinning in de prestigieuze 24 Uur van Le Mans en de WEC wereldtitels bij de rijders en de con-structeurs. Het trio van de Porsche 919 Hybrid #2, dat eerder dit seizoen ook al de 6 uur van Silverstone op zijn naam schreef, wist na afloop van de 6 Uur van Bahrein zekerheid te verwerven over de opperste bekroning. Bij die wedstrijd legden Neel Jani, Romain Dumas en Marc Lieb beslag op een zesde plaats, na in de aanvangs-fase wat tijd te hebben verloren door ongelukkig contact met een GT-wagen. Toch wist dat de vreugde van Neel Jani niet te verstoren. “In hetzelfde jaar de 24 Uur van Le Mans winnen en wereldkampioen worden, dat is iets waar iedere rijder van droomt!” 

 

Emotioneel einde 

Na een bewogen seizoensbegin aan het stuur van de Porsche 919 Hybrid #1, wisten Mark Webber, Timo Bernhard en Brendon Hartley niet minder dan vier wedstrijden te winnen: de 6 uur van de Nürburgring, de 6 uur van Mexico, de 6 uur van het Circuit of the Americas en de 6 uur van Shanghai. In Bahrein finishten ze opnieuw op het podium en Mark Webber kreeg de eer om naar de finish te rijden, in wat zijn laatste wedstrijd uit zijn profcarrière was. “Die laatste rijbeurt was heel emotioneel, maar ik kon het wel appreciëren”, glimlachte de Australiër. “Ik heb bij Porsche drie uitzonder-lijke jaren beleefd. Maar niets is voor altijd. Ik denk dat ik op een goed moment een punt achter mijn sportieve carrière heb gezet.” 

 

Dank en nu richting 2017 

Fritz Enzinger, Vice-president van het LMP1-programma, was niet het minst gelukki-ge of minst emotionele lid van het Porsche team. “De race van dit weekend illu-streerde perfect wat het Porsche team zo kenmerkt. Er woog een enorme druk op onze schouders, maar toch wisten een moeilijke wedstrijd tot een goed einde te brengen. Ik kan elk van de zes rijders niet genoeg bedanken, maar hetzelfde geldt voor elk lid van het team, en elk lid van de Raad van Bestuur van Porsche, die sinds het begin helemaal achter dit programma staan. Ook vandaag toonden ze van uit de pitbox hun verbondenheid met dit project. Ik wil ook Audi feliciteren met hun overwin-ning van zaterdag, en ze bedanken omdat ze zo een waardige tegenstander waren. We zullen jullie missen.”

Contacteer ons
Over Porsche

Profiel van de groep

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Automotive verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos