Porsche moderniseert productiesite in Zuffenhausen voor de toekomst

Porsche moderniseert productiesite in Zuffenhausen voor de toekomst

  • Grootschalige verbouwings- en uitbreidingswerken opgestart voor productie van volgende generatie tweedeurs sportwagens
  • Nieuw productiesegment met automatisch geleide voertuigen, uitbreiding van logistieke ruimten van koetswerkafdeling en nieuw hoogbouwmagazijn
  • Nieuw assemblageproces met segmentafhankelijke kwaliteitscontrolepunten
  • Integratie van productie van elektromotoren voor elektrische Macan in motorenfabriek

Stuttgart. Porsche is zijn hoofdfabriek in Stuttgart-Zuffenhausen aan het moderniseren voor de toekomst en voert grootschalige verbouwings- en uitbreidingswerken uit. In de toekomst zullen de elektrische sportwagens van de volgende 718-generatie worden geproduceerd op de klassieke assemblagelijn voor de tweedeurs sportwagens van Porsche, naast de modellen met een boxermotor. De sportwagenbouwer uit Stuttgart investeert zo'n 250 miljoen euro in de bouwwerkzaamheden.

“60 jaar Porsche 911 en 75 jaar Porsche-sportwagens: door die dubbele verjaardag is het een speciaal jaar voor Porsche. De verbouwings- en uitbreidingswerken voor de sportwagenproductie in onze hoofdfabriek zijn een belangrijke mijlpaal voor de site van Zuffenhausen”, zegt Albrecht Reimold, bestuurslid voor Productie en Logistiek bij Porsche AG. “De verbouwingen zullen een hogere efficiëntie, de hoogste kwaliteitsnormen en een gemengde productie van thermische en elektrische sportwagens mogelijk maken. Hiermee beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in de sportwagenproductie in het kader van de smart factory.”

Tal van productiesystemen voor sportwagens zullen in de loop van de bouwwerkzaamheden worden gemoderniseerd. Dit weerspiegelt de doorontwikkeling van het productieproces. Net als bij de productie van de Taycan worden de tweedeurs sportwagens nu ook geproduceerd met behulp van de nieuwste automatisch geleide voertuigen. Bedoeling is om de capaciteit en flexibiliteit van het Porsche-productieproces op te drijven. De productie werd ook uitgebreid met extra kwaliteitstestbanken voor voertuigassemblage, extra logistieke ruimten en een nieuw hoogbouwmagazijn. De assemblage van de elektrische aandrijflijn voor wat de elektrische Macan zal worden, wordt ook geïntegreerd in de bestaande motorenfabriek.

De belangrijkste maatregelen in één oogopslag:

Autonoom rijden: sportwagenproductie met automatisch geleide voertuigen

Voor de integratie van nieuwe productiefasen heeft Porsche de productielijnruimte voor zijn tweedeurs sportwagens in de hoofdfabriek uitgebreid. Zoals al geïmplementeerd voor de productie van de elektrische Porsche Taycan, zullen hier nu ook automatisch geleide voertuigen (AGV’s) worden ingezet. De AGV’s van de nieuwste generatie zullen de klassieke assemblagelijn vervangen met een ‘Flexiline’ en zo een nog variabeler productieproces mogelijk maken. Dat is vooral voordelig met het oog op de toekomstige gemengde productie van voertuigen met verbrandingsmotoren en elektrische aandrijvingen op één lijn.

Geavanceerde productieworkflow: nieuwe kwaliteitscontrolepunten

De Porsche-productie heeft haar kwaliteitsmanagement bij de assemblage van sportwagens nog verder verfijnd en omvat nu nieuwe assemblageprocessen evenals nieuw opgezette kwaliteitscontrolestations. Volgens de principes van de first time quality-aanpak met kleine controlecircuits werden gestandaardiseerde controlepunten voor kwaliteitsborging en goedkeuring in het productieproces geïntegreerd. Het beheer van de afzonderlijke controlepunten langs de assemblagelijn begint aan het einde van het assemblageproces. Om optimale voertuiginspecties te garanderen werd een aantal processen aangepast en werd onder andere een nieuwe lichttunnel geïnstalleerd.

Na de recente verbouwingswerken biedt de nabewerkingsruimte nu een duidelijkere procesorganisatie en verbeterde testprocedures. Het ging hier om activiteiten zoals het aanpassen van de akoestische testbanken aan de vereisten van elektrische voertuigen. Daarnaast werden de testbanken voor lek- en oppervlakinspecties volledig vernieuwd.

Puzzelonderdelen: uitbreiding van koetswerklogistiek en nieuw hoogbouwmagazijn

De sportwagenconstructeur uit Stuttgart werkt al sinds 2022 aan de uitbreiding van de logistieke ruimten binnen de koetswerkafdeling met een nieuw gebouw op het terrein van het voormalige Porsche Centre op de Porscheplatz tegenover het Porsche Museum. Na zijn geplande voltooiing in 2025 zullen hoogbouwrekken, die zich uitstrekken over twee verdiepingen, de koetswerkafdeling voor de productie van de Taycan en de sportwagens kunnen bevoorraden met voertuigonderdelen. Daarnaast voorziet een nieuw hoogbouwmagazijn, dat in september 2023 werd geopend, de hele assemblagefabriek al van diverse voertuigonderdelen. Het onderdelenmagazijn is volledig geautomatiseerd en heeft een opslagvolume van ongeveer 35.000 kubieke meter. Dat komt neer op 40.650 opslagruimten voor pallets en containers.

Elektrificatie: assemblage van de Macan-elektromotoren geïntegreerd in de motorenfabriek

Sinds 2016 bevindt zich op de site van Zuffenhausen een nieuwe assemblagefabriek voor de V8-verbrandingsmotoren van de modelreeksen Panamera en Cayenne. De assemblage van de elektromotoren voor de elektrische Porsche Macan wordt nu ook geïntegreerd in dit motorenproductiecentrum. Volgens de planning zal de nieuwe generatie van de Porsche Macan in 2024 van de band rollen in de vestiging in Leipzig.

Meer informatie, evenals film- en fotomateriaal, is beschikbaar in de Porsche Pressroom: porsche-press.be

Contacteer ons
Liana Picard PR Manager Porsche Belgium, D'Ieteren Automotive N.V/S.A.
Liana Picard PR Manager Porsche Belgium, D'Ieteren Automotive N.V/S.A.
Over Porsche

Press room Porsche Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.porsche.be. 

Profiel :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2024 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos