Porsche Track Precision App : exclusief voor Porsche GT-sportwagens

 

Zoals in de competitie: registratie en analyse van rijgegevens en rondetijden 

GT-sportwagens van Porsche zijn een goed toegangsticket voor de autosport. Vier op vijf van alle tot nu toe gebouwde Porsches in deze klasse hebben ooit op circuit gereden. Bovendien ging één op drie enthousiaste rijders al tijdens het eerste jaar de sportieve limieten van zijn of haar voertuig en van zichzelf opzoeken. Speciaal voor hen heeft Porsche de Track Precision App ontwikkeld.

 

De Porsche Track Precision App maakt deel uit van een speciaal Sport Chrono-pakket, dat uitsluitend voor de Porsche GT-sportwagens Cayman GT4, 911 GT3 en 911 GT3 RS optioneel verkrijgbaar is. Het omvat ook de voorinstallatie voor de aansluiting van een Laptrigger, die als optie via Porsche Tequipment verkrijgbaar is. Deze Laptrigger maakt een nog preciezere tijdopname mogelijk dan via het gps-signaal. De smartphone-app kan gratis voor Android of iPhone in de respectievelijke app-stores gedownload worden. Aan de hand van realtime gegevensregistratie en video-opnames krijgt de rijder een gedetailleerde en objectieve analyse van zijn rondetijden en rijstijl. Daartoe maakt de app gebruik van nauwkeurige rijgegevens die afkomstig zijn van een besturingsunit in het voertuig, de hogeresolutiecamera van de smartphone en de gps-signalen.

 

De Porsche Track Precision App biedt een uniek spectrum van functies, zowel tijdens het rijden als bij de analyse achteraf. Voor de start moet de rijder alleen het gewenste circuit selecteren. Dat kan voor of tijdens de rit. Tot nu toe zijn al ongeveer 60 internationale circuits geregistreerd. Andere trajecten kunnen vooraf eenvoudig in een kaarteditor uitgetekend worden of rechtstreeks tijdens de eerste ronde in het voertuig opgeslagen worden. Voor een hoogwaardige videokwaliteit moet de bestuurder de smartphone vervolgens bevestigen in een veilige steun achter de voorruit. Zodra hij de startlijn overschrijdt, begint het systeem aan de hand van de gps-gegevens automatisch met de registratie. Om ze op te slaan volstaat een druk op de knop na het overschrijden van de finishlijn.

 

Op het circuit visualiseert het programma de rijdynamiek grafisch in de vorm van tractie, stuurgedrag en overlangse en dwarse versnelling. Naast de sector- en rondetijden geeft het scherm ook nauwkeurige afwijkingen ten opzichte van een eerder gereden of vooraf geselecteerde referentieronde weer. De rijder kan de tijds-, traject- en snelheidsverschillen op elk moment in één oogopslag raadplegen op een zogeheten Ghostcar-weergave. Daarbij geven twee voertuigen op het scherm in real time de afstand weer ten opzichte van de referentieronde: wie voorop ligt, is de snelste.

 

Aan de hand van alle opgeslagen rijgegevens en de video-opname in de smartphone kan de rijder bij een tussenstop onmiddellijk een videoanalyse uitvoeren om zijn prestatie meteen al tijdens de volgende ronde te verbeteren. Uniek daarbij is de grafische weergave van een 911 GT3- of Cayman GT4-cockpit met een stuur dat synchroon met de video-opname meedraait, en een gesimuleerd gas- en rempedaal. In de virtuele cockpit worden nagenoeg alle rijgegevens weergegeven, zoals toerental, ingeschakelde versnelling, snelheid, stuurhoek, stand van gas- en rempedaal, overlangse en dwarse versnelling (G-kracht), tractie en over- of onderstuur.

 

Ook de grafische Ghostcar-voorstelling van traject- en tijdverschillen met een willekeurig uit te kiezen referentieronde wordt geïmporteerd. Bovendien kunnen een aantal gedetailleerde grafische analyses worden geselecteerd. Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk om de gereden rijlijn weer te geven en op elk punt van het circuit in te zoomen of naar het videobeeld op die plaats over te schakelen.

 

Om gegevens te verzamelen en door te sturen heeft Porsche een speciale stuureenheid ontwikkeld, die tien maal per seconde alle relevante waarden uit het boordnetwerk opvraagt en met een uiterst nauwkeurige tijdsbepaling codeert. Daardoor worden onnauwkeurigheden bij de gegevensoverdracht via WLAN naar de smartphone voorkomen. De rijder kan daarbij via het menu van zijn smartphone kiezen of hij de gps-signalen van zijn mobiele telefoon, van het voertuig of van een externe, uiterst nauwkeurige gps-ontvanger wil gebruiken.

 

Voor een nog nauwkeurigere meting van de rondetijden omvat het Sport Chrono-pakket voor GT-sportwagens bovendien een interface voor een zogeheten Laptrigger uit de autosport, die met de Track Precision App communiceert. Het systeem is gebaseerd op het principe van de foto-elektrische beveiliging, waarbij een zender aan de start-/finishlijn in het voorbijrijden de ontvanger in de achterste zijruiten activeert. De Laptrigger is verkrijgbaar via Porsche Tequipment.

 

GT-klanten die bij aankoop van een nieuwe Cayman GT4, 911 GT3 RS of 911 GT3 van de huidige generatie geen Sport Chrono-pakket besteld hebben, kunnen de Track Precision App via Porsche Tequipment achteraf in hun Porsche Centre laten monteren. 

Over Porsche

Profiel van de groep

D'Ieteren, opgericht in 1805 en verder uitgebouwd over verschillende familiegeneraties heen, streeft groei en waardecreatie na dankzij een langetermijnstrategie voor zijn ondernemingen op internationaal niveau, alsook een actieve stimulering en ondersteuning zodat deze ondernemingen zich kunnen ontwikkelen als marktleider in hun sector of in hun regio's. De Groep heeft momenteel drie activiteiten die opgebouwd werden rond sterke merken:

  • D'Ieteren Auto verdeelt in België de voertuigen van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche en Yamaha. Het is de grootste autoverdeler in België, met een marktaandeel van ongeveer 21% en 1,2 miljoen voertuigen in omloop. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,4 miljard EUR en 113,0 miljoen EUR in 2018.
  • Belron (voor 54,10% eigendom) streeft een duidelijke doelstelling na: “het verschil maken door de problemen van klanten met veel zorg op te lossen”. Belron is de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing. De onderneming is actief in 35 landen, via volle dochterondernemingen en franchises, met marktleidende merken – zoals Carglass®, Safelite® en Autoglass®. Daarnaast beheert Belron voertuigbeglazings- en andere verzekeringsclaims in naam van verzekeringsklanten. De onderneming breidde haar diensten ook uit tot de sector van de herstelling en vervanging van voertuig- en woningschade. De omzet en het aangepaste bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 3,8 miljard EUR en 225,7 miljoen EUR in het boekjaar 2018.
  • Moleskine (voor 100% eigendom) is een premium en inspirerend lifestyle merk. Het bedrijf ontwikkelt onder een iconisch merk notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires die in meer dan 115 landen worden verkocht via een multi-channel distributiestrategie. De omzet en het bedrijfsresultaat bedroegen respectievelijk 174,1 miljoen EUR en 28,6 miljoen EUR in 2018. 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos