WEC Round 2 | 6 Hours of Spa-Francorchamps

Porsche gaat voor winst !

Donderdag 30 april 2015  

  • Tweede manche op 2 mei, in Spa-Francorchamps.
  • Porsche neemt voor het eerst met drie 919 Hybrids deel in de LMP1-klasse.
  • Chopard, officiële Porsche-partner 

 

In 2014 maakte Porsche zijn grote wederoptreden in de autosport door deel te nemen aan het prestigieuze World Endurance Championship (WEC). Het eindresultaat van dit eerste seizoen op het hoogste niveau was bijzonder positief, met onder meer een overwinning in de laatste race van het seizoen, in Sao Paulo (Brazilië). In 2015 telt het Wereldkampioenschap Endurance acht manches. Het seizoen ging van start in Silverstone (Groot-Brittannië), waar Porsche meteen flink uithaalde met de twee beste tijden in de kwalificatieritten en een tweede plaats aan de finish.

 

Drie 919 Hybrids

Op dit moment heeft het WEC zijn tenten opgeslagen in de Belgische Ardennen, voor de intussen klassieke 6 Uren WEC van Spa-Francorchamps, van 30 april tot 2 mei. Hier streven alle teams een dubbele doelstelling na: schitteren in deze tweede race van het seizoen en zich optimaal voorbereiden op de 24 Uren van Le Mans. Een grote primeur dit jaar in Spa en Le Mans: Porsche zal drie 919 Hybrids inzetten in de LMP1-klasse! Porsche heeft voor zijn tweede WEC-seizoen namelijk besloten om het stuur van de 919 Hybrid nummer 19 toe te vertrouwen aan Nico Hülkenberg, bijgestaan door Nick Tandy en Earl Bamber, die allebei uit de GT-stal van Porsche komen. De 919 Hybrids nummer 17 en 18 zullen bestuurd worden door de trio’s Timo Bernhard-Brendon Hartley-Mark Webber en Romain Dumas-Neel Jani-Marc Lieb. Wat de GTE-Am-klasse betreft, merken we nog op dat de beroemde acteur en autocoureur Patrick Dempsey samen met de Porsche-rijders Patrick Long en Marco Seefried in Spa aan de start zal verschijnen met een 911 RSR van het Dempsey Proton Racing-team.

 

Nieuwe formule

De Porsche 919 Hybrid voor 2015 verschilt gevoelig van de versie die vorig seizoen werd ingezet. “In 2014 hebben wij voor de 919 Hybrid een heel gedurfd aandrijfconcept ontwikkeld en deze oplossing heeft meteen aangetoond dat ze de juiste keuze was”, zegt Wolfgang Hatz, die verantwoordelijk is voor het Motorsport-programma van Porsche AG. “Dankzij deze resultaten hebben wij een tweede generatie van de 919 Hybrid kunnen ontwerpen, die een echte evolutie is. In 2015 willen wij met deze auto resoluut gaan voor overwinningen.” In de marge van zijn LMP1-programma blijft Porsche natuurlijk ook actief in de GT-klasse, maar de teams werden wel herschikt. De Deen Marco Christensen en de Oostenrijker Richard Lietz team vormen in de 911 RSR nummer 91, terwijl de Fransmannen Patrick Pilet en Frédéric Makowiecki samen blijven op de nummer 92.

 

Race-DNA

En dan is er nog het derde seizoen van Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Deze pittige en spectaculaire competitie geniet dit jaar de grote eer om ‘geopend’ te worden in het voorprogramma van de 6 Uren WEC van Spa-Francorchamps. Een gedeelde eer weliswaar, want ook de derde en vierde manche van haar Britse zustercompetitie, de Porsche Carrera Cup Great Britain, worden op 1 en 2 mei verreden op het Ardense circuit. Tot slot merken we nog op dat Chopard, dat zijn innige band met de autosport nog wil versterken, net zoals in 2014 de officiële Timing Partner is van Porsche. Deze samenwerking mondde onder meer uit in de Superfast Chrono Porsche 919 Edition, een eerbetoon aan de Porsche 919 Hybrid, waarvoor de Porsche-fans en liefhebbers van mooie horloges bij bosjes zullen bezwijken. 

A Rollercoaster of Emotions – FIA WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps 2015

Porsche at the FIA WEC 2015: What lies ahead.

Timo Bernhard<br/>LMP1 #17
Brendon Hartley<br/>LMP1 #17
Mark Webber<br/>LMP1 #17
Romain Dumas<br/>LMP1 #18
Neel Jani<br/>LMP1 #18
Marc Lieb<br/>LMP1 #18
Nico Hülkenberg<br/>LMP1 #19
Nick Tandy<br/>LMP1 #19
Michael Christensen<br/>GT #91
Patrick Pilet<br/>GT #92
Richard Lietz<br/>GT #91
Frédéric Makowiecki<br/>GT #92
Patrick Dempsey
Patrick Dempsey
Patrick Dempsey, Patrick Long, Marco Seefried (l-r)
Patrick Long