Terreinsportwagen met de genen van een winnaar. De nieuwe Porsche 911 Dakar

Terreinsportwagen met de genen van een winnaar. De nieuwe Porsche 911 Dakar

  • Wereldpremière op het autosalon van Los Angeles
  • Bodemvrijheid met 80 mm verhoogd dankzij onderstel met liftfunctie
  • Beperkt tot 2.500 exemplaren
  • Optioneel leverbaar met Rallye Design Pack om de look van de winnende auto in de rally Parijs-Dakar van 1984 na te bootsen
  • Terreinsportbanden voor betere tractie

 

Porsche viert een buitengewone wereldpremière op het autosalon van Los Angeles: de nieuwe Porsche 911 Dakar is offroad al even comfortabel als op de snelweg. Dit exclusieve model, beperkt tot slechts 2.500 exemplaren, laat niet alleen de bijna grenzeloze mogelijkheden van het Porsche 911-concept zien. ​ De auto is ook een knipoog naar de eerste totaalzege van Porsche in de rally Parijs-Dakar van 1984. Deze gedenkwaardige overwinning ging gepaard met het begin van de vierwielaandrijving in de Porsche 911. Daarom wordt de nieuwe 911 Dakar ook aangeboden met een optioneel Rallye Design Pack, ter herinnering van die iconische, winnende auto.

 

Het eerste opvallende detail van de Porsche 911 Dakar is zijn bodemvrijheid, die 50 mm hoger is dan die van een 911 Carrera met sportophanging. Het standaard liftsysteem kan de voor- en achterkant nog eens met 30 mm verhogen. Zo wedijveren zijn bodemvrijheid en overschrijdingshoek met die van een conventionele SUV. Het liftsysteem is niet uitsluitend ontwikkeld voor het rijden over obstakels bij lage snelheden, maar vormt eerder een integraal onderdeel van de herafgestemde ophanging. De instelling ‘hoog niveau’ is beschikbaar voor ambitieuze offroadavonturen bij snelheden tot 170 km/u. Boven die snelheid wordt de auto automatisch terug verlaagd naar zijn normale niveau.

 

Onder de sportieve terreineigenschappen horen ook de speciaal ontwikkelde banden Pirelli Scorpion All Terrain Plus (245/45 ZR 19 vooraan en 295/40 ZR 20 achteraan). Het brede profielpatroon is 9 mm diep en de versterkte zijkanten en het loopvlak bestaan uit twee karkaslagen. Hierdoor zijn de banden van de Porsche 911 Dakar ook ideaal voor uitdagend terrein en zijn ze snijvast. De zomer- en winterbanden Pirelli P Zero, eveneens met twee karkaslagen, kunnen in optie worden besteld. Standaard wordt de auto echter uitgerust met de terreinbanden, die ook op asfalt de rijdynamiek van een sportauto bieden.

 

Indrukwekkend krachtig op elke ondergrond

 

De 3,0-liter zescilindermotor met twee turbo’s met een vermogen van 480 pk (353 kW) en een maximumkoppel van 570 Nm levert betere prestaties met een overtuigende boxersound. De nieuwe sportauto sprint naar 100 km/u in 3,4 seconden; zijn topsnelheid is door de terreinbanden beperkt tot 240 km/u.

 

De motor is gekoppeld aan een PDK met acht versnellingen en de Porsche-vierwielaandrijving. Onder de standaarduitrusting valt ook achterwielsturing, de motorsteunen van de 911 GT3 en rolstabilisatie (PDCC). Het samenspel tussen alle componenten zorgt ervoor dat de 911 Dakar net zo dynamisch is op zandpaden en losse ondergronden als op de Nürburgring Nordschleife. Zijn maximale offroadprestaties zijn voor een deel ook te danken aan twee nieuwe rijmodi, die kunnen worden geselecteerd via de draaiknop op het stuurwiel. De Rallye-modus is ideaal voor losse, oneffen ondergronden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van vierwielaandrijving met focus op de achteras. In de Offroad-modus wordt de hoge bodemvrijheid automatisch ingeschakeld. Deze modus is ontworpen voor maximale tractie op moeilijk terrein en op zand. De nieuwe rijmodi beschikken beide ook over de Rallye Launch Control, de nieuwe functie die een indrukwekkende acceleratie op losse ondergronden en een wielspin van 20% mogelijk maakt.

 

Optioneel bestelbaar met dakrek of daktent

 

Bijkomende kenmerken van de 911 Dakar zijn de nieuw ontwikkelde, vaste, lichtgewicht achterspoiler gemaakt van CFRP en de van de 911 GT3 overgenomen CFRP-bagageruimteklep vooraan met opvallende luchtuitlaten. Er zijn ook standaard offroaddetails, zoals de rode aluminium trekogen voor- en achteraan, de verbrede wielkasten en dorpels en de roestvrijstalen beschermelementen op de voor-, achter- en zijdorpels. De luchtinlaten aan weerszijden van de herontworpen voorkant worden eveneens door roestvrijstalen roosters beschermd tegen opspattende steentjes.

 

In het dak van de Porsche 911 Dakar zit een zichtbaar 12V-stopcontact voor de lampen van het optionele dakrek. Met een laadgewicht van 42 kg kan deze probleemloos worden gevuld met rallymateriaal zoals brandstof- en waterbussen, opvouwbare spades en gripplaten. Een daktent is eveneens bestelbaar voor de 911 Dakar.

 

In het interieur onderstreept de 911 Dakar zijn sportieve ambities met standaard integrale kuipstoelen en de afwezigheid van achterstoelen. Door het gebruik van lichtgewicht glas en een lichtgewicht batterij daalt zijn gewicht nog verder. Zo weegt de Porsche 911 Dakar in totaal 1.605 kg, slechts 10 kg meer dan de 911 Carrera 4 GTS met PDK.

 

Kenmerkend voor het interieur van de Dakar zijn de standaard Race-Tex-oppervlakken met decoratieve stiksels in Shade Green, een kleur die eveneens exclusief voor de 911 Dakar als metallic koetswerklak beschikbaar is.

 

Rallye Design Pack met styling zoals die van de Parijs-Dakar winnende rallyauto uit 1984

 

De basis van het optionele Rallye Design Pack is de tweekleurige lakafwerking in White/Gentian Blue Metallic. Het is de eerste keer dat deze combinatie van tweekleurige lak en wrapping op een standaardmodel van Porsche wordt gebruikt. De klant kan een persoonlijk racenummer tussen 1 en 999 kiezen, dat op de zijkant van het voertuig wordt weergegeven. Naast de rood-gouden decoratieve strepen beschikt de 911 Dakar met Rallye Design Pack - waarvan de look doet denken aan de winnaar van de Dakar-rally in 1984 - ook over het opschrift ‘Roughroads’ op de deuren. Deze term is een gedeponeerd handelsmerk en weerspiegelt het concept van de 911 Dakar en zijn geschiktheid voor offroad rijden. Optioneel is het Rallye Sport Pack met rolkooi, zespuntsgordels en brandblusser beschikbaar. Klanten van de 911 Dakar kunnen exclusief respectievelijk de Porsche Design Chronograph 1 - 911 Dakar of de Chronograph 1 - 911 Dakar Rallye Design Edition bestellen voor hun auto. Voor de eerste keer is de behuizing gemaakt van bijzonder krasbestendig en licht titaniumcarbide.

De nieuwe Porsche 911 Dakar kan vanaf nu worden besteld vanaf 250.207,59 € incl. BTW.

 

WLTP: Fuel consumption combined: 11.3 l/100 km; CO2 emissions combined: 256 g/km

 

Over Porsche

Press room Porsche Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.porsche.be. 

Profiel :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2024 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos