Van 1 juli t/m 30 augustus 2020 « Porsche 356 - 70 Years » … in the spotlight

Van 1 juli t/m 30 augustus 2020 « Porsche 356 - 70 Years » … in the spotlight

Dit wordt dé zomerexpo in Autoworld!

Een kleine twintig modellen van de Porsche 356 – van de eerste tot de laatste – vertellen het verhaal van deze beroemde en mythische sportwagen die dit jaar 70 kaarsjes mag uitblazen.

De 356, ontwikkeld in 1950 in Gmünd (Oostenrijk) door Ferry Porsche – de tweede zoon van professor Ferdinand Porsche, is de eerste auto die de naam Porsche mocht dragen. Een merk dat al snel veel roem zou vergaren.

Deze kleine, lichte sportwagen behaalde dankzij zijn 1100cc, luchtgekoelde 4-cilinder boxer-motor vele sportieve successen op de grote circuits, voornamelijk in Amerika.

Het publiek kan de vele verschillende versies van de 356 komen ontdekken in Autoworld. Onder andere de pré-A, A, B, C (die telkens nog eens onderverdeeld worden in de Speedster, Cabrio en Coupé) maar ook de Denzel, Zagato, Karmann Hardtop,  D’Ieteren Roadster, Carrera GT, Carrera Abarth of een Polizei-versie, zullen van de partij zijn!

 

Elke dag zal er een 356 voor het museum worden tentoongesteld.

Zondag 12 juli -  « Cars & Coffee »

Bovendien wordt er een “Cars & Coffee” georganiseerd voor eigenaars van een Porsche 356 op zondag 12 juli tussen 10h en 14h (indien de overheid dit toelaat).

Die dag wordt de toegang tot het museum aan de eigenaar aangeboden, op vertoon van het inschrijvingsbewijs aan de inkom.

Autoworld nodigt iedereen dan ook graag uit om samen met andere eigenaars van deze fantastische wagen te genieten van een tasje koffie en een versnapering.

Vooraf inschrijven is wel verplicht,dat kan via marketing@autoworld.be.

Het grote publiek zal gratis toegang krijgen tot de openluchtexpositie. De toegang tot het mueseum is wel betalend.

 

Animatie voor de kinderen

Gedurende de expositie zullen ook voor de kinderen activiteiten voorzien worden. Een kleurwedstrijd en een workshop, waarin ze leren om een auto te bouwen met Legoblokken, zal hen zeker boeien.

 

Porsche 356 -  Een verhaal dat meerdere generaties overspant

 
Het is tijdens de tweede wereldoorlog dat Ferdinand “Ferry” Porsche met enkele trouwe medewerkers startte met de ontwikkeling van de 356 in een oude zagerij in Gmünd in Oostenrijk. Het eerste exemplaar werd afgewerkt op 17 juli 1947 en op 8 juni 1948 werden de homologatiedocumenten van de wagen afgeleverd door de Karinthische overheid.


Onder de 50 exemplaren die geproduceerd werden in Gmünd, waren slechts acht cabrio-versies. Carrosseriebouw en interieur werden voor deze versies uitbesteed aan onderaannemers. Zes daarvan werden door Beutler afgewerkt, zij verschillen in lichte mate van de modellen die bij Porsche zelf werden gebouwd. De lijn van de achtervleugel, die hoger was, werd ook in de latere cabrio’s van Beutler behouden. Het dashboard is ook uniek. De Karosseriefabrik Ferdinand Keibl uit Wenen bouwde slechts twee exemplaren  op basis van de originele plannen van de fabriek.

In 1950 verhuisde de productie naar Stuttgart. Op 15 juni van datzelfde jaar werd de befaamde Zweedse rallypilote Cecilia Koskull kampioen op de Midnattssolsrallyt… Het was de eerste internationale overwinning voor Porsche – een overwinning die door vele andere gevolgd zou worden.Vanaf dat jaar worden de 356’s ook ingedeeld in generaties: pre-A, A, B en C, in verschillende versies: Speedster, Roadster, Carrera … Ook andere carrosseriebouwers zoals Zagato, Denzel, Reutter, Karmann, Drauz en het Belgische D’Ieteren gaan kleine of grotere reeksen bouwen op basis van de 356. 

De allereerste 356 (ook wel “pré-A” genoemd) is makkelijk herkenbaar aan de voorruit die in twee delen verdeeld is.In 1952 wordt deze vervangen door een voorruit in één stuk. Alle versies van de 356 waren tevens beschikbaar in een open versie (carbiolet of speedster). In 1956 maakt de 356 plaats voor de 356A. Van bij de lancering is het model beschikbaar in 5 verschillende 4-cilinder motoriseringen. De panoramische voorruit uit één stuk is het voornaamste visueel verschil tussen de A-serie en de originele 356 (pré-A). De richtingaanwijzers vooraan zijn steeds ingebouwd in de grilles van de klaxon en alle modellen hebben vooraan een handvat om het kofferdeksel te openen. Vanaf maart 1957 werden de achterlichten ovaal. De productie van de 1300-modellen eindigt op het einde van 1958.

Vanaf 1960, wordt de 356 A vervangen door de volledig nieuw ontworpen 356 B. Het voornaamste verschil tussen het oude en het nieuwe model zit in de bumpers en hoger gepositioneerde koplampen. De kleine grilletjes van de klaxon staan prominenter naast de richtingaanwijzers, die platter zijn en gevat in twee chromen cirkels. In de  achterlichten is ook de nummerplaatverlichting geïntegreerd. Ze zijn ingewerkt in de achterbumper, die hoger staat dan bij het vorige model. Het achteruitrijlicht staat dan weer gemonteerd onder de achterbumper. De 356 B wordt in 1964 opgevolgd door de 356 C. De motorkeuze wordt beperkt tot drie: er is een nieuwe 75-pk versie, die de oude 60 pk vervangt. Visueel lijken de C-series en B-series erg op elkaar. De laatste Porsche 356 C wordt in mei 1966 afgeleverd.   


In de Verenigde Staten is de importeur Max Hoffman ervan overtuigd dat een minder dure, sportievere versie van de standaard 356 beter zou verkopen in de VS. Met zijn lage voorruit, kuipstoelen en het minimalistische plooibare soft top kent de Porsche 356 Speedster een onmiddellijk succes. De Speedster is eigenlijk geïnspireerd op de roadster ‘America’, een weinig populair model gebouwd door Glaser. Hoffman hoopt de auto aan te bieden aan een prijs van $3000. Hoewel goed ontvangen in de VS zijn de Speedsters geen groot succes in Europa. Tot 1958 werden 1234 pré-A en 2910 A Speedsters verkocht.


Het is pas met de komst van de 911, in 1963, dat Porsche start met een eigen carrosserie atelier. Voor de constructie van de 356 deed de autobouwer steeds beroep op onderaannemers, waaronder het Belgische D’Ieteren. D’Ieteren produceerde al Kevers sinds 1954 en Studebaker sinds 1949. In 1960 en 1961 produceert het bedrijf 724 exemplaren van de 356 B Roadster, waarvan er nog steeds 300 bekend zijn. Ze zijn wereldwijd gereputeerd voor hun uitstekende bouwkwaliteit. Aangezien een groot deel van de Roadsters bestemd was voor de Amerikaanse markt, werden de meeste van deze wagens naar importeur Max Hoffman verstuurd.


De D’Ieteren Roadster krijgt een centrale plaats in de expositie op het draaiend plateau voor de Belgische zone.   

De “356 Carrera Abarth”, uitgerust met een aerodynamische body in aluminium, werd gebouwd door Carlo Abarth in Turijn op vraag van Ferry Porsche. Het chassis is dat van een 356 B T5 en onder de motorkap zit een 1600 cc Carrera motorblok met 115pk. Met zijn 776kg was dit een echt lichtgewicht. Dankzij de zetels en de deurklinken in aluminium kon er 140kg bespaard worden ten opzichte van de 356 Carrera GT, die ook voor het circuit bestemd was.

De 356 Carrera GT met 115pk verschilt enorm van de standaardversie met 60pk. De cilinderinhoud van 1500cc is dezelfde maar de Führmann motor met tweemaal dubbele nokkenassen of “4cam” heeft een dubbele ontsteking en een krukas (Hirth) op naaldlagers. De deuren, de motor, de motorkap en de velgen zijn uit aluminium in plaats van staal zoals in de standaardversie. 

Gedurende vele jaren was de 356 ook zeer gewild bij de politie. De 356 T6 Polizei die tentoongesteld zal worden in Autoworld is één van de zes originele exemplaren van de Duitse snelwegpolitie. Ze werden gekozen voor hun wendbaarheid, de acceleratie en de topsnelheid. De wagens werden uitgerust met een speciale “Polizei”-motor met aangepaste versnellingsbak die toeliet sneller te rijden dan andere wagens uit die tijd. Ze werden verder nog voorzien van een blauw zwaailicht, een stoppaneel, een radiosysteem en een luidspreker om de overtreder te kunnen aanmanen te stoppen. Er zijn slechts 3 exemplaren van dit model in deze staat bekend. 

 

Praktische info

Autoworld – Jubelpark 11 – 1000 Brussel

Alle dagen geopend – ook op maandag – van 10h tot 18h

Toegangsprijzen: €12/volwassene - €10/senior - €9/student - €5/kind (6-12 jaar) – gratis voor kinderen onder 6 jaar.

U krijgt 1 euro korting indien u uw ticket online koopt.

Info: www.autoworld.be, +32 2 736 34 26 of op onze sociale media

Contacteer ons
Over Porsche

Press room Porsche Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.porsche.be. 

Profiel :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2024 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos