Nieuwe sportieve held van Porsche: de Cayenne Turbo GT

Nieuwe sportieve held van Porsche: de Cayenne Turbo GT

Prestatiegerichte SUV met 471 kW (640 pk) en afgestemd op het circuit

Porsche vervolledigt het gamma van de Cayenne met een sportieve held: de nieuwe Cayenne GT Turbo, afgestemd voor optimale prestaties en rijgedrag, combineert een uitmuntende rijdynamiek met een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid. Zijn 471 kW (640 pk) sterke vierliter biturbo-V8 biedt de basis voor superieure rijeigenschappen. Met 67 kW (90 pk) meer dan de Cayenne Turbo Coupé en een maximumkoppel van 850 Nm (80 Nm meer) wordt de sprinttijd naar 100 km/u ingekort tot 3,3 seconden (0,6 seconden sneller) en ligt de topsnelheid voortaan op 300 km/u (14 km/u meer). De Cayenne Turbo GT, met nog sportievere lijnen en uitsluitend verkrijgbaar als vierzits Coupé, krijgt standaard alle beschikbare onderstelsystemen en staat op performancebanden die speciaal voor dit model zijn ontwikkeld. De aandrijving en het onderstel kregen ook een unieke afstelling, speciaal voor de Cayenne Turbo GT. Het resultaat is een harmonieus totaalconcept met superieure capaciteiten op circuit. Dat is bewezen door Porsche-testrijder Lars Kern, die de 20,832 kilometer lange Nürburgring Nordschleife met de Cayenne Turbo GT rondde in een tijd van 7:38.9 minuten, waarmee hij een nieuw officieel record voor een SUV vestigde.

In vergelijking met de Cayenne Turbo Coupé ligt de Turbo GT tot 17 millimeter lager. Zowel de passieve onderstelcomponenten als de actieve controlesystemen zijn op basis daarvan herontwikkeld en geoptimaliseerd voor een verbeterd rijgedrag en prestaties. Ze kregen ook een specifieke kalibratie om een perfecte onderlinge interactie te garanderen. Zo is bijvoorbeeld de stijfheid van de luchtveren met drie kamers met tot 15 procent vergroot en zijn ook de dempingskarakteristieken van het Porsche Active Suspension Management (PASM) en de toepassing van het Power Steering Plus en de achterwielbesturing aangepast. De actieve rolcontrole Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) werkt nu met prestatiegerichte software. Het resultaat is een nog betere rolstabiliteit en wegligging, samen met een preciezer instuurgedrag bij hogere bochtsnelheden. In overeenstemming daarmee laat het Porsche Torque Vectoring-systeem een meer uitgesproken koppelverdeling toe. De uitgebreid geoptimaliseerde vooras verbetert eveneens het rijgedrag. In vergelijking met de Turbo Coupé zijn de voorwielen een duim breder en is de negatieve wielvlucht met 0,45 graden toegenomen om de nieuwe, speciaal voor de Turbo GT ontwikkelde 22-duimse Pirelli P Zero Corsa-performancebanden een groter contactoppervlak te geven. Het remmen wordt toevertrouwd aan het standaard gemonteerde Porsche Ceramic Composite Brake-systeem (PCCB).

 

Sneller schakelende Tiptronic S en titanium sportuitlaatsysteem

De biturbomotor van de Cayenne Turbo GT is vandaag de krachtigste achtcilinder van Porsche. De meest ingrijpende verbeteringen zijn uitgevoerd aan de krukasaandrijving, de directe brandstofinjectie, de inlaat en de intercooler. De V8 van de Turbo GT verschilt van die van de Turbo Coupé op fundamentele punten zoals de krukas, de zuigerstangen, de zuigers, de distributieketting en de torsionele trillingsdempers. Gezien de vermogenstoename tot 471 kW (640 pk) zijn deze componenten ontwikkeld op hogere piekbelastingen en een verbeterde rijdynamiek. Ook de sneller schakelende achttraps Tiptronic S en het Porsche Traction Management (PTM) zijn aangepast. Verder is een aanvullende waterkoeling voor de behuizing van de overbrenging toegevoegd. Het standaard sportuitlaatsysteem met centrale uitlaatpijpen is uniek voor de Cayenne Turbo GT. Vanaf het midden van de wagen is het uitlaatsysteem inclusief de achterste knaldemper gemaakt in lichtgewicht en bijzonder hittebestendig titanium. Door het weglaten van de middelste knaldemper is nog extra gewicht bespaard.

 

Sportieve uitrusting: veel koolstofvezel op het koetswerk, veel Alcantara in het interieur

De Cayenne Turbo GT, optioneel verkrijgbaar met lak in de nieuwe kleur Arctic Grey, onderstreept zijn uitzonderlijke atletisch karakter door de opmerkelijke kenmerken van zijn vooruitstrevende design. Daarbij horen een GT-specifieke voorschort met opvallende spoilerlip en grotere zijdelingse koelluchtinlaten die een uniek vooraanzicht creëren. Een omzoomd koolstofvezel dak en zwarte wielkastverbreders domineren samen met de 22-duimse GT Design-velgen in Neodyme zijn profiel. De koolstofvezel zijplaatjes die in lengterichting op de dakspoiler zijn bevestigd zijn specifiek voor de GT, net zoals de adaptief verlengbare lip op de achterspoiler, die 25 millimeter breder is dan die op de Turbo. Daardoor neemt de neerwaartse druk op de wagen bij topsnelheid toe met tot 40 kilo. Het achteraanzicht wordt afgerond door een opvallend diffusorpaneel in koolstofvezel.

 

Debuut in de Turbo GT: nieuw infotainmentsysteem voor Cayenne

Het sportieve karakter van de Cayenne Turbo GT wordt in de verf gezet door de hoogkwalitatieve standaarduitrusting en uitgebreide Alcantaradetails in het interieur. Achtvoudig verstelbare sportstoelen voorin en een sportstoelsysteem met twee zitplaatsen achterin zijn standaard. Ze zijn GT-specifiek met geperforeerde middenpanelen in Alcantara, contrasterende accenten in Neodyme of Arctic Grey en het opschrift 'turbo GT' op de hoofdsteunen. Zoals we van de sportwagens van Porsche mogen verwachten is op het multifunctionele sportstuurwiel een gele markering te zien op 12 uur. In functie van de gekozen afwerking zijn bepaalde accentstrips afgewerkt in matzwart.

 

Met de Turbo GT wordt de volgende generatie van het Porsche Communication Management (PCM) op de markt gebracht, met verbeterde prestaties, een nieuwe gebruikersinterface en een nieuwe bedieningslogica in de Cayenne. Zoals voordien is PCM 6.0 volledig compatibel met Apple CarPlay, maar vanaf nu is ook een diepgaande integratie mogelijk van Apple Music en Apple Podcasts. Daarenboven omvat het infotainmentsysteem nu ook Android Auto, wat betekent dat alle populaire smartphones voortaan kunnen worden geïntegreerd.

 

De Cayenne Turbo GT kan vanaf nu worden besteld bij elke officiële Porsche Centre. De prijs begint in België bij 201.329,48€ euro inclusief btw en landspecifieke uitrusting.

Contacteer ons
Catherine Van Geel PR Manager, D'Ieteren - Porsche Belgium
Catherine Van Geel PR Manager, D'Ieteren - Porsche Belgium
Over Porsche

Press room Porsche Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.porsche.be. 

Profiel :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/

D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

© 2024 D'Ieteren Group SA/NV. Alle rechten voorbehouden.

Wettelijke Informatie :  https://www.dieteren.be/media/rx0pzkmh/wettelijke-informatie.pdf 

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos