Wereldpremière: indrukwekkende 3D-klankervaring in de nieuwe Panamera

Wereldpremière: indrukwekkende 3D-klankervaring in de nieuwe Panamera

Nieuw high-end Burmester® 3D Surround Sound-systeem met 1.455 watt

Porsche introduceert in de nieuwe Panamera het nieuw ontwikkelde high-end 3D Surround Sound-systeem van Burmester®. Twee extra luidsprekers in de A-stijlen maken samen met de zogenaamde Auro-3D-technologie een driedimensionaal ruimtelijk klankbeeld mogelijk op het niveau van de beste concertzalen ter wereld. Het optioneel voor alle Panamera-modellen verkrijgbare systeem biedt een totaal vermogen van 1.455 watt. Het beschikt over 21 luidsprekers die individueel aangestuurd kunnen worden, waaronder een Klasse D-subwoofer met 400 watt en een tweewegs centersysteem.

 

Eerste Panamera was pionier voor high-end audio in de luxeklasse

De eerste generatie van de Porsche Panamera legde de basis voor een tot dan toe onbekende ervaring: audio van absoluut topniveau in een sportwagen – ontwikkeld door muziekliefhebbers voor muziekliefhebbers. Het was Dieter Burmester zelf die de architectuur en fijnregeling op zich nam van het soundsysteem dat vanaf 2009 de norm bepaalde voor optimale klank in een serievoertuig. Intussen zijn de Burmester®-audiosystemen voor alle Porsche-modellen beschikbaar.

 

Evolutie van de klankervaring in de nieuwe Panamera

Het doel was om voor de nieuwe Panamera de sublieme prestaties van het Burmester®-audiosysteem nog verder te verbeteren, voor een nog intensere emotionele beleving. Daarvoor werd een beroep gedaan op de recentste audiotechnologieën, zoals krachtige en uiterst efficiënte Klasse D-versterkers, intelligente klankverbeteringsalgoritmes en nieuwe ontwikkelingen zoals Auro-3D-Processing. Op die manier wordt in de nieuwe Panamera voor het eerst een klanksfeer gecreëerd die zich spiegelt aan de beste concertzalen ter wereld.

 

Uiteraard werden ook klassieke maatregelen toegepast. Zo worden bijvoorbeeld luidsprekersystemen met een hoger rendement gebruikt en werd het akoestisch actieve membraanoppervlak aanzienlijk vergroot. Terwijl het Surround Sound-systeem in de eerste Panamera gebruikmaakte van 16 luidsprekers, zorgen in de nieuwe generatie niet minder dan 21 optimaal gepositioneerde speakers voor een indrukwekkende klankbelevenis. Het systeem in de nieuwe Panamera telt vier lagetonenluidsprekers, zeven middentoners, twee breedbandspeakers en zeven hogetoners, plus een subwoofer achterin.

 

De in de autosector exclusief door Porsche gebruikte Burmester® AMT hogetonenluidsprekers (Air Motion Transformer) voor de frontkanalen onderscheiden zich in de nieuwe Panamera door een verhoging van de efficiëntie met zes decibel. De gevouwen folies van de nieuwe AMT-luidsprekers hebben tegenover de voorgangers een nagenoeg gehalveerde beweeglijke massa bij een ongewijzigd uitstralend oppervlak. Bovendien maakt voortaan ook het centerkanaal van het soundsysteem gebruik van tweewegstechnologie en is het bijkomend voorzien van een AMT-luidspreker. Dat garandeert een zuivere, heldere klankontplooiing en een uiterst homogeen klankbeeld met een bijzonder realistische weergave van instrumenten en stemmen, wat ook de spraakkwaliteit van de handenvrije telefooninrichting en het navigatiesysteem ten goede komt.

 

Toegenomen efficiëntie en lichtgewichtconstructie, ook voor audiosystemen

Alle in het Burmester® Surround Sound-systeem gebruikte drivers zijn voortaan uitgerust met een lichte en torsiestijve korf uit gegoten aluminium en zijn zeer belastbaar; bovendien zijn ze optimaal in het voertuig gepositioneerd, om klank- en rendementsverliezen te vermijden. Dat garandeert niet alleen maximale dynamische prestaties, maar ook een merkbaar gelijkmatigere klankontplooiing in het voertuig. En dankzij een maximale geluidsdruk van 126 decibel speelt het Surround Sound-systeem zelfs de meest complexe muziek vlot en dynamisch af.

 

Voor de volledig actieve aansturing van de 21 luidsprekers zorgen uiterst efficiënte Klasse D-versterkers. Hun totale vermogen kon met ca. 40 % tot voortaan 1.455 watt verhoogd worden, en dat bij een duidelijk geringer energieverbruik. De subwoofer alleen kan beschikken over 400 watt. De versterkers halen een rendement van meer dan 95 %. Met een totaal gewicht van slechts 14,3 kg zet het Burmester®-audiosysteem bovendien ook een record neer op het vlak van gewicht/vermogenverhouding, goed voor een waarde van 0,009 kg/W.

 

Realistische en zuivere klank dankzij 3D-Processing en Signal Enhancement

Het high-end Burmester® Surround Sound-systeem is het eerste dat een realistische concertzaalsfeer creëert in een auto. De ontwikkelaars hechtten er veel belang aan om geen ruimtelijke effecten te creëren met behulp van de uit bioscoopzalen bekende programma's. Er werd daarom gezocht naar een concept dat de optimale weergave van muziek centraal stelt. In samenwerking met de Belgische Galaxy Studios werd in het Burmester® Surround Sound-systeem uiteindelijk een algoritme specifiek voor muziek geïmplementeerd, dat een muzikale 3D-beleving genereert die enkel in concertzalen geëvenaard wordt. De daartoe voor het eerst in een auto toegepaste Auro-3D-Processing onderscheidt zich door een uiterst realistische ruimtelijke indruk, die gegenereerd wordt uit om het even welk audiomateriaal, zelfs in mono. Door de 3D-Processing in de nieuwe Panamera kan de uitstraling van het geluid fijngevoelig naar voren en zelfs in de hoogte worden aangepast.

 

De uitmuntende klankkwaliteit van het Burmester® Surround Sound-systeem kan het best waargenomen worden met niet-gecomprimeerde hogeresolutieaudio, maar ook met gecomprimeerd muziekmateriaal – bijvoorbeeld via bluetoothstreaming, digitale radio of mp3-bestanden – garandeert de installatie een zuivere klankbeleving. In de Panamera wordt bovendien voor het eerst een speciaal algoritme gebruikt dat afhankelijk van het bronmateriaal het muzieksignaal restaureert. Negatieve invloeden op de geluidskwaliteit door een begrenzing van de bandbreedte, coderingsvervormingen en voorecho's worden door het Signal Enhancement-algoritme zo goed mogelijk gerestaureerd. Daarenboven worden de bij gecomprimeerde muziekbestanden typische dynamische begrenzingen ongedaan gemaakt om het potentieel van het audiosysteem ten volle te kunnen benutten. Natuurlijk profiteert het Signal Enhancement ook van alle andere troeven van het Burmester®-systeem: zo biedt het een 'smooth'-functie voor langdurig luisteren, een variabele 3D-functie of de mogelijkheid om te focussen op een bepaalde plaats in het voertuig.

 

Op die manier biedt het nieuwe high-end Burmester® 3D Surround Sound-systeem een nog emotionelere en realistischere klankervaring dan voordien. De prijs BTW incl. van het systeem bedraagt 7.381,00 euro voor de Panamera 4S en Panamera 4S Diesel, voor de Panamera Turbo is dat 5.820,10 euro.

Contacteer ons
Over Porsche

Press room Porsche Import (België) voorbehouden voor journalisten

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden. Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten. Alle informatie betreffende de prijzen en uitrusting is louter indicatief. De informatie betreffende de Belgische markt kan u terugvinden op www.porsche.be. 

Profiel :

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/


D'Ieteren:

Moving people forward

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

Porsche
Grand'route | Grote baan 395
1620 Drogenbos